3 tips för att växa som person

20160809105602179314_sbig

Som jag pratat om en del de senaste så har jag verkligen förstått hur enkelt det kan vara att växa som person, få bättre självförtroende och få ge självkänslan en ordentlig spark i baken. Det är inte alltid lätt att hitta sig själv, speciellt inte i tonåren när många stora val i livet skall göras. Du skall välja vart din framtid skall fortsätta och ju äldre du blir desto mer ansvar får du både för dig själv och för din framtid. Jag är en person som alltid haft ganska bra självförtroende, självkänsla och varit väldigt säker i mig själv. Men som många andra har jag också haft dippar i livet, men som jag i efterhand tackar enormt då jag vet att jag lärt mig något nyttigt utav det och vuxit mer som person. Jag tänkte dela med mig av tre bra tips till dig som känner att du tappat bort dig lite, eller helt enkelt inte vet hur du skall få bättre självkänsla kanske, glöm inte bort att alla är olika, så dessa tips kanske bara har varit effektiva för min del, men jag känner samtidigt att dem är värda att dela med mig av!

1. Trotsa dina rädslor och begränsningar – Nu tänker jag inte på typ rädslor som handlar om spindlar eller småkryp, mer dem rädslorna som hindrar dig i livet. Att göra något som verkligen begränsar dig i vardagen kan gynna dig otroligt mycket i framtiden. För mig handlade det om att trotsa min blyghet, det gjorde jag dock när jag var 10 år, ensam åkte jag iväg på ett seglarläger med 50 nya ansikten som jag aldrig i hela mitt liv hade sett. Efter den resan och mycket ifrån fotbollen så har jag i nuläget inga som helst problem med att träffa nya människor. Jag ÄLSKAR det! Är det inte fantastiskt? Jag vågar ta plats och jag vågar lita på att jag duger. Ett annat exempel är min allra bästa vän som tidigare totalt avskydde att vara med på bild, på typ en natt ändrade hon sig och bestämde sig för att le så stort hon kunde så fort en kamera åkte fram, nu har hon inga problem med det, tänk vad modigt av henne att bara trotsa det som tidigare begränsat henne.

2. Våga lära dig nya saker – När man kommer upp i tonåren så märks det tydligt vilka som levt livet på en räkmacka och vilka som tagit tag i saker som är dem mest vanliga i vår vardag. Detta kan självklart bero på massa olika orsaker, man behöver inte ha levt på en räkmacka bara för att man inte vet hur man startar igång en tvättmaskin.. 😉 Men jag tror ni förstår poängen. Jag lärde mig att tvätta, städa, laga mat och allt det där viktiga i en ganska tidig ålder. Det är jag oerhört glad över! Idag behöver jag inte be min mamma eller pappa att tvätta tröjan jag vill ha imorgon, jag kan slänga in den i tvättmaskinen själv. Jag är vet dessutom hur duktig man känner sig efteråt, man känner sig produktiv och vuxen, det är en riktigt bra boost för självkänslan. Att inte behöva vara beroende av någon annan är verkligen en befrielse! Så om du inte vet hur man tvättar, sätter på diskmaskinen, tvättar av toalettstolen, dammtorkar osv, våga lära dig! Våga fråga! Jag lovar att det kommer kännas jättebra när man kan allt det där själv.

3. Byt vardagsmiljö – Har du tränat på samma gym i snart fem år? Har du bott hemma hela livet men alltid funderat på att flytta hemifrån? Våga byta miljö! Visst att det är otroligt skönt att vara i miljöer som man är bekväm i och som man kan utan och innantill… men för att utvecklas som person är det faktiskt viktigt med miljöombyte. Flytta hemifrån, flytta utomlands, gå en annan morgonpromenad än den du alltid gör, småsaker som stora saker, miljöombyte är viktigt! Jag känner hur mycket jag utvecklats både psykiskt och fysiskt bara genom att byta gym, även att jag valde att börja på ett gymnasium där ingen ifrån mitt bostadsområde skulle börja. Lite kan göra så mycket!

Lycka till! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.